Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Pozor, chystá se novela – zákon o provozu na pozemních komunikacích

V médiích občas zazní, jak se v chystané novele zákonodárci bijí o některá uvolnění pravidel. 150km/h na některých úsecích dálnic, tolerance alkoholu, prozatím u cyklistů ……..
Podívali jsme se na celý text a na návrhy, které zaznívají z poslaneckých lavic. Chystá se, nepřekvapivě, především omezování ………

Celá návrh zákona najdete zde. Doporučujeme k přečtení, stojí to za to.

Z návrhu vybíráme:
pravomoc policisty na místě prohlásit vozidlo za nezpůsobilé k provozu a zadržet ORV, až do provedení STK. Přitom, pokud bude vozidlo v pořádku, náklady na STK jdou stejně k tíži řidiče či provozovatele.
Ke kauci, kterou policie už teď zneužívá a nadužívá přibude možnost zabavit vozidlo či ORV.
Zákaz jet s vozidlem, na němž jsou nečistoty či námraza zabraňující výhledu.
Mnoho dalších skutkových podstat činů – to eliminuje nutnost dokazování a rovnou ustavuje sankci.

S návrhem souvisí ještě dvě důležité okolnosti. Rozsáhlá změna v pravidlech pro cyklisty – sněmovní tisk – kde zákonodárce se zavedením tzv. cyklozón v podstatě končí „hájení“ chodců.

A druhý, mnohem nebezpečnější moment, představují doplňující návrhy z poslaneckých lavic. Byť jsou některé z nich úsměvné ( pan Huml například navrhuje uzákonit povinnost držet se mastné tyče v MHD), některé do zakládají na vážné problémy. Podle nás jde o reakci na stav, kdy se čím dál tím větší procento řidičů úspěšně brání nepodloženým obviněním a vyhrávají správní řízení. V médiích je to nazýváno trikem a obstrukcemi.
Posuďte sami:
pravomoc policie odebrat na měsíc řidičský průkaz, bez jakéhokoliv dokazování. (poslanec Kudela – KDU-ČSL, návrh odůvodňuje takto: Zadržení řidičského průkazu na jeden měsíc nikoho existenčně neohrozí. A myslím si, že bude nesmírně výchovné. Vezme si několik dní dovolenou a ve své podstatě než se vzpamatuje, tak ten jeden měsíc uběhne. (…). )

S uvedeným nesouhlasíme a dáme to najevo.

Vás, příznivce a sympatizanty vyzýváme k témuž. TADY si najdete adresáta. Napište mu co si o věci myslíte, protože jeho by měl Váš názor zajímat. Nebudeme Vám tady předkládat žádný koncept hromadného dopisu, ani Vám vykládat, co jim máte napsat. Věříme, že na pár vřelých vět svému poslani jste zdatní dost 🙂