Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Profesor Duane na téma „osoby blízké“

Rozhodli jsme se našim příznivcům zpestřit vánoce malým dárkem v podobě překladu záznamu z přednášky, která staví probíhající debatu o problematice tzv. osoby blízké. Nejedná se o žádný suchý právnický text, ale o zábavnou a současně velmi poučnou lekci.

Profesor James Duane přednáší na téma 5. dodatku ústavy USA. Předmětem pátého dodatku je mmj. právo nebýt nucen k výpovědi proti sobě. Podobné ustanovení obsahuje článek 37 Listiny základních práv a svobod ČR a právě tento článek se pokoušejí někteří poslanci již delší dobu obejít nebo prolomit. Výměnou za to, že se občan vzdá svého ústavního práva nevypovídat proti sobě nebo svým blízkým, nabízejí zlepšení bezpečnosti a pořádku na silnicích díky tomu, že bude vymoženo více pokut.

Jedná se o dostatečnou protihodnotu ztráty cenného ústavního práva? Po shlédnutí videa rozděleného z důvodu omezení délky videí na youtube.com do dvou částí možná budete znát odpověď. James Duane ve své přednášce popisuje, do jakých problémů se lze dostat, když bude občan vypovídat před policisty.

Profesor James Duane je bývalý obhájce v trestních věcech. Nyní přednáší právo na Regent Law School, Virginia Beach, VA, USA. Přednášku učinil laickým posluchačům v srpnu 2008 u příležitosti dne otevřených dveří.  Přednáška měla ještě druhou část, ve které na stejné téma hovořil policista George Bruch.

Ačkoli jsme si vědomi určitých rozdílů mezi americkým a českým právem, základní princip zůstává stejný.

První část videa (trvání 14 min):

 

Druhá část videa (14 minut):

 

Děkujeme paní Janě Fišerové za pomoc s překladem, což vzhledem k rychlosti, jakou Mr. Duane hovoří, jistě nebyl snadný úkol.