Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Ve Swindonu (UK) řekli radarům sbohem

Spojené království Velké Británie a Severního Irska je často zastánci rozmisťování stacionárních měřičů zmiňováno jako místo, kde radary přinesly na silnice doslova ráj v podobě klidu a bezpečí. Radnice v městě Swindon má jiný názor.

Městská rada ve Swindonu všemi hlasy schválila záměr města odstoupit z projektu, v rámci kterého byly provozovány stacionární měřiče rychlosti ve městě. Již předtím čelila městská rada kritice, že měřiče jsou pouze prostředkem k vydělávání peněz na pokutách.

Peter Greenhalgh, rada pro záležitosti silniční dopravy ve Swindonu, ocenil odstranění měřičů jako příspěvek ke zlepšení bezpečnosti silničního provozu. Prohlásil, že měřiče sice částečně odrazují řidiče od rychlé jízdy, ale nejsou schopny zabránit nehodám a zraněním na silnicích. Policie si hodlá fyzickou demontáž měřičů ještě s městskou radou konzultovat.

Opatření ve Swindonu rozpoutalo výměnu názorů mezi zastánci a odpůrci. Neutrální stanovisko zaujala Královská společnost pro prevenci nehod, která hodlá monitorovat výsledky, které opatření swindonských radních přinese. Každopádně, rozhodnutí znamená zajímavý precedens i pro další města, která také hodlají měřiče odstranit a dají přednost jiných dopravním opatřením.

Celý článek z listu Guardian najdete zde.