Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Přednáška o první pomoci pro motoristy proběhne 28.10.2013

Při členy a příznivce našeho sdružení jsme připravili kurs zaměřený na problematiku laické pomoci při autonehodě.

Akce proběhne 28.10.2013 (pondělí, státní svátek) od 10:00 v restauraci Kina Aero, Biskupcova ulice 31, Praha 3 (mapa) a bude trvat přibližně dvě hodiny. Kurs povede profesionál – intenzivista.

Obsah přednášky

1. Úvodní slovo (D-FENS)

2. Základní pojmy  (zejména resuscitace a zástava krvácení)

3. Přijel jsem k nehodě a jak si mám stanovit priority

4. Voláme efektivně záchrannou službu

5.  Nejčastější život ohrožující situace při dopravních nehodách a jak je řešit

6.  Lékárnička v autě – využití a nedostatky

7. Diskuse s možností praktického nácviku

Pro účastníky je akce zdarma, účast není podmíněna členstvím ve sdružení.

Počet účastníků celé akce je omezen. Protože je to první akce tohoto druhu, kterou organizujeme, rozhodli jsme se být ohledně počtu účastníků spíše konzervativní.

Jak celá myšlenka vznikla?

Původní myšlenka vznikla v diskusi na webu D-FENS v souvislosti s článkem Nehoda není pohoda. Autor v ní popisuje reálnou situaci, kdy sám musel poskytovat první pomoc účastníkům nehody. V diskusi k tomuto článku byla diskutována pochybná úroveň kurzů první pomoci, které bývají často zaměřeny na situace z domácnosti nebo pobytu v přírodě, ale nesoustředí se na specifickou problematiku zranění při dopravních nehodách.

Narozdíl od jiných řidičů, kteří ujíždějí od nehod, aniž by poskytli první pomoc nebo alespoň projevili zájem o zdravotní stav jejich účastníků, věříme, že členové a příznivci našeho sdružení patří a budou patřit k těm nejlepším, které můžeme na silnicích potkávat. Nikoli bezmyšlenkovitým dodržováním nesmyslných pravidel a účelových zákonů, ale odhodláním a profesionalitou. A právě k tomu bychom rádi přispěli tímto kursem.