Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

K nadýchání 0,7 promile stačí použít ostřikovače

V roce 2009 byla zákonem „zrovnoprávněna“ zkouška alkoholu v dechu a krevní zkouška. Opět se ukazuje, že se jednalo o krok špatným směrem.

Podle experimentu, který provedli lékaři z nemocnice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně postačuje k pozitivní dechové zkoušce. Během experimentu figuranti nadýchali až 0,71 promile alkoholu použít ostřikovače. Tento efekt trvá podle jejich zjištění až 4 minuty. 0,71 promile odpovídá vypití 2 dcl tvrdého alkoholu.

Řidičům, kteří nadýchají do 1 promile, přitom hrozí za dopravní přestupek pokuta mezi 25 a 50 tisíci korunami a zákaz řízení až na 2 roky.

Příčinou je, že nemrznoucí směs v ostřikovačích obsahuje líh, tedy alkohol. Po použití ostřikovače jsou výpary z ostřikovače nasáty ventilačním systémem vozidla do interéru, kde je řidič vdechuje. Odborníci provedli experiment s více typy vozidel, přičemž zaznamenali určité rozdíly mezi jednotlivými typy.

Policie na uvedené zjištění reagovala tím, že během provádění zkoušek detektorem Dräger bude řidiče nutit vystuvat z vozidla a dvakrát až třikrát se silně nadechnout. Řidič tedy nyní nesmí při dechové zkoušce jíst, kouřit, požívat bonbóny a jiné cukrovinky a nově bude patrně muset před vozidlem absolvovat malou rozcvičku. Zda bude policie přešetřovat minulé případy, kdy řidiči přišli v důsledku falešně pozitivního výsledku krevní zkoušky o řidičské oprávnění a zaplatili desetitisícovou pokutu, se policejní orgány nevyjádřily. Předpokládáme že nikoli.

Upozorňujeme řidiče, že jsou nám známy již desítky falešně pozitivních výsledků meření alkoholu v dechu přenosnými analyzátory Dräger. Příčinou je jedak neodborné zacházení s detektory ze strany příslušníků PČR a také detektory samotné, které jsou nepřesné a jsou ve své technické podstatě pouze orientačním měřidlem. Neriskujte problémy a v případě jakýchkoli pochybností projevte na místě nesouhlas s tímto způsobem provádění zkoušky. Požadujte zjištění alkoholu v krvi odbornou cestou v nemocnici.

Odkaz: http://www.ibrno.cz/zajimavosti/43650-update-smesi-do-ostrikovacu-mohou-ovlivnit-dechovou-zkousku-ridice-tvrdi-brnensti-odbornici.html