Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Procházka 19. 4. 2012

Jarní procházka OSBID s D-Fensem a přáteli, zakončená hromadným přecházením na značeném přechodu pro chodce, napříč trase demonstrační jízdy cyklistů.

Omezili jsme omezovače.

Předem: omlouváme se všem slušným lidem, které naše malá akce zdržela při běžné cestě Prahou. Snažili jsme se vybalancovat čas a dopad akce tak, abychom byli vidět, ale zároveň Vás neokradli ani o vteřinu zbytečně. Věřte, že cílem naší akce bylo odbourat zdržení, způsobovaná průjezdem pravidelné demonstrace cyklistických aktivistů.

 

Poděkování: všem účastníkům procházky, kteří i přes nepřízeň počasí vytrvali a užili si s námi trochu toho občanského aktivismu.
Díky za vaši pomoc a za disciplinovanost, s kterou jste naši improvizovanou akci uskutečnili. (nápad na blokádu se zrodil až na místě).
Díky, že jste se nenechali vyprovokovat a v klidu pokračovali i když se cyklisti dovtípili, odkud se ti chodci berou a rozjeli se, bez ohledu na plný přechod pěších.
Díky i těm pár slušným lidem na kolech, kteří reagovali na skandování „chceme přejít“ a v souladu s pravidly silničního provozu (a koneckonců i s pravidly prřadatelů pro jízdu cyklistů na této demonstraci) zastavili před přechodem a umožnili nám jít.

 

Vzkaz účastníkům demonstrace – jízdy cyklistů Prahou v dopravní špičce:  ten neplánovaný oddych při nájezdu na magistrálu jste mohli a měli využít k zamyšlení. A sebereflexi. Nezanedbatelné množství lidí šlo po přechodu v souladu se zákonem a bez drahé asistence PČR a tak trochu Vám překáželo. Proč? Organizovaná jízda cyklistů a s ní související omezení v už tak komplikované dopravě v Praze působí problémy. Přitom jde o nátlakovou akci pár jednotlivců, kteří se cykloaktivismu věnují profesionálně a takto pojatý protest jim zajišťuje pohodlnou obživu. Vaší účastí na demonstrační jízdě jim pouze roste vliv a dopady na běžný život (i cyklistů) Negativní vlivy nátlakových cyklo-skupin můžete denně pozorovat ve svém okolí – prázdné cyklo-pruhy a MHD pruhy, předražené cyklostezky budované odnikud nikam a mnoho dalších. Argumentace, že toto nezavinili cykloaktivisté je lichá, protože právě tyto skupiny v honbě za granty vytvářejí u mnohdy zkorumpovaného úřednictva dojem masivní poptávky po těchto podnicích, které jsou pak dále korupčně využívány.

A organizátoři, cykloaktivisté, Auto*Mate: tuhle naší procházku berte zároveň jako odpověď. Osočujete nás, že se si nechceme povídat, že sedíme kdesi ukrytí a na Vaši (free – cool – in) akci se ani nepřijdeme podívat …. Nebyli jsme s Vámi venku poprvé a ani naposled. Nashledanou.

Speciální dík: dvěma policistům, kteří se po ukončení naší akce s Octavii pod majáky prodrali mezi cyklisty,  auto zastavili v nejužším místě nájezdu a tak blokovali průjezd všem mnohem účinněji a déle, než byl náš plán.
Procházející maminka s kočárkem se pod modrým majákem a pohledy dvou uniformovaných policistů na přechodu cítila bezpečně až do chvíle, kdy ji jakýsi spletenec kola a dvou lidí bezohledně nabral z boku. Přes hlasité upozornění jste to nechali bez povšimnutí. Jízdu na kole po chodníku ani nezmiňuji, na tu jste byli upozorňováni opakovaně.