Fórum 30kmh.cz

Fórum pro sdílení znalostí a zkušeností:
30kmh.cz

Jak pražský magistrát nakupoval elektrokola

Slovo „úspory“ si na Magistrátu Hlavního města Prahy úředníci vykládají osobitým způsobem. Úředníci magistrátu, přesněji Odboru rozvoje veřejného prostoru, zatoužili po elektrických jízdních kolech. Vypsali výzvu k předložení nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu, týkající se pěti elektrických jízdních kol v maximální ceně 350000 Kč.

Úředníci magistrátu, přesněji Odboru rozvoje veřejného prostoru, zatoužili po elektrických jízdních kolech. Vypsali výzvu k předložení nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu, týkající se pěti elektrických jízdních kol v maximální ceně 350000 Kč.

Běžné skládací elektrické kolo lze pořídit za třetinu až polovinu takové částky.

V popisu zakázky je uvedeno, že úředníci požadují pro uspokojení svých dopravních potřeb kola vyšší třídy, splňující celou řadu technických parametrů. Zejména zaujme požadavek na hydraulicky ovládané kotoučové brzdy, odpružení zadního kola, ergonomické nastavení řiditek i sedla ve dvou osách nebo vícestupňový měnič.

Jak upozornili čtenáři některých internetových diskusí, tyto požadované parametry se téměř dokonale shodují se specifikací na elektrické jízdní kolo Gocycle G2R, které představuje v segmentu elektrických jízdních kol high-end výrobek a produkt pro velmi náročné zájemce, kteří kromě funkce vyhledávají vysoce hodnotný design. To se promítá také v jeho ceně, která činí přibližně 73000 Kč.

A takovými zákazníky úředníci placení z veřejných prostředků, pracující pro městskou správu v Praze splácející dluhy v celkové výši 16,4 miliady, nepochybně jsou!

Dále se nám podařilo zjistit, že výrobce kola nedoporučuje vzhledem k jeho subtilní konstrukci jeho použití pro osoby těžší než 90 kg. Výrobce uvádí, že kolo není určeno pro jízdu v dešti, na sněhu nebo ledu. Za těchto povětrnostních podmínek by asi drahá jízdní kola musela zůstat uložená v suchu. Jak dalece je možné považovat toto elektrokolo za seriózní dopravní prostředek pro úředníky, kteří jsou povinni sloužit veřejnosti i za deště a sněžení, a do jaké míry se jedná o neužitečnou hračku nakupovanou v pochybném výběrovém řízení, necháme na posouzení někomu jinému.

Zajímavé je i to, že zakázka byla vypsána 23.7.2012 a  3.8.2012 stažena. Výzvu k předložení nabídek na webu magistrátu na úřední desce už nenajdete, protože byla také odstraněna.  Museli jsme si ji vyžádat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Výzva k předložení nabídky S-MHMP/894094/RVP/2012